PRP терапия

PRP  (Platelets-Rich Plasma) терапията e метод, известен доста отдавна, но в последните години придобива разпространение като един безопасен и ефективен метод за лечение на множество заболявания, обезболяване, както и в дерматологичната практика за подмладяване, освежаване на кожата и стимулиране на регенеративните процеси в нея.

Известна е и като плазмотерапия, плазмолифттинг, вампирски лифтинг и др., но според мен най-точно е да се каже PRP терапия, тъй като това носи истинския смисъл на методиката.

Основното изискване е да се работи чисто и със стерилни пособия, тъй като единственият риск в случая е привнасянето на инфекция в местата на апликация на плазмата и свързаните с това усложнения. Естествено, всички добре подготвени и съвестни лекари спазват стриктно условията за асептика и антисептика  и развитието на усложнения е сведено до минимум.

Друго възможно усложнение е поява на по-голям или по-малък кръвоизлив, което като цяло е неприятно, но за няколко дни и с подходящите мазила преминава. Студеното също допринася за по-бързата резорбция на хематома. Обикновено се наблюдава по-често при по-тънките и нежни типове кожа. Това се наблюдава най-вече когато се работи върху лице.

Въпреки противоречивите данни в информационното пространство аз лично предпочитам да използвам и локална анестезия (поставям упойка) в определени зони, тъй като процедурата е доста болезнена, въпреки че използвам иглички от 4 мм., възможно най-тънки. Противоречията в този смисъл и противниците на поставянето на упойка са във връзка с теорията, че упойката (Лидокаин например) взаимодействала с инжектираната плазма и ефекта не бил толкова добър. Аз обаче правя проводна анестезия – т.е. далеч от мястото където се поставя плазмата се блокира нерва, който отговаря за съответната област на лицето или която част от тялото се обработва.

При някои хора прага на болката е толкова нисък, че съм поставял и общо обезболяване венозно при запазено съзнание на пациента. Естествено това трябва да се прави на много добре оборудвано от медицинска гледна точка място, главно заради стандартите за работа с упойващи медикаменти. Обезболяването и процедурата преминават чудесно и за доктора и за пациента, като след процедурата на пациента трябва да се подсигури място и спокойствие да си отспи докато премине действието на медикаментите. Но… това сравнително рядко ми се е налагало да го правя.

Освен това имам и една допълнителна теория и практика, която е съвсем логична от медицинска гледна точка. Тонусът на човешката кожа, освен от възрастовите характеристики на тъканите на ниво дерма и хиподерма, се определя и от водното съдържание на организма и кожата в частност. Това особено се отнася за жените, тъй като при тях физиологично (за разлика от мъжете) процентното съдържание на вода в организма е по-ниско. За целта след поставянето на венозен път на ръката от където после ще взема кръв, аз вливам поне 1 литър венозно водни медицински разтвори. По такъв начин се получава:

  • общо оводняване на организма

  • по-лесно се взима кръв от пациента

  • водното съдържание на кожата се подобрява

  • кръвоснабдяването на кожата се подобрява

  • при „гъста“ кръв не се получава хемолиза в плазмата

Освен това, ако имам възможност, подавам и малко кислород през носа или с маска, като по такъв начин подсигурявам максимална оксигенация на периферните тъкани и кожата в частност.

Всички тези подходи извън стандартното изпълнение на една PRP плазмотерапия водят до подобряване комфорта на пациента (намаляване на болката), подобряване на ефективността от процедурата и постигането на по-дълготраен ефект.

Д-р З. Цончев